Erdélyi református lelkipásztorok hivatásmegőrző és lelkigondozó szolgálata

Aktuális

Sam Reiner: A lelkipásztor pihenőszabadságának tízparancsolata

Ezen a héten szabadságon vagyok a családommal. Rá kellett jönnöm, hogy a szabadság luxus. Sok lelkészkollégám, aki gyülekezet mellett még másutt is helytáll, nem tud elmenni szabadságra. Sokan a csak gyülekezeti szolgálatban levők közül sem. Sok lelkész számára annyi bonyodalommal jár a szabadság megszervezése, hogy inkább kihagyják. Pedig a fontos néha távol lenni. Ha az egyházad elég nagylelkű ahhoz, hogy lehetővé teszi számodra a szabadságot, élj a töltekezés lehetőségével.

Önmagam szórakoztatására összeraktam a lelkipásztor pihenőszabadságának tízparancsolatát.

 

 1. Minden évben menj el szabadságra. A léleknek is szüksége van pihenésre. Legalább egy hét kikapcsolódásra mindannyiunknak szüksége van.
 2. Utazz el otthonról. Értem én, hogy otthon is lehet pihenni, de ha elutazol, könnyebb elszakadni a szolgálat terhétől.
 3. Elutazás előtt hagyj egyértelmű instrukciókat a munkatársaidnak. Különben percenként fognak hívni a távollétedben. Ne tedd tönkre a saját szabadságodat ilyen hanyagsággal.
 4. Pihenj. Akármit teszel a szabadságod alatt, az legyen stresszmentes tevékenység.
 5. Érezd jól magad a családoddal. Hallottam olyan lelkészekről, akik a családjuk nélkül mennek szabadságra. Ha rendszeresen ezt teszed, ez önzés. A szolgálat is eltávolíthat a családtagjaidtól, ezért a szabadság ideje lehet az, amikor jobban odafigyelsz rájuk.
 6. Olvass valami szórakoztatót. Tedd le a rendszeres teológiai szakkönyvet, és vegyél elő valami izgalmas és szórakoztató regényt.
 7. Ne hagyd ki az istentiszteletet. Ha Vasárnap nem vagy a saját gyülekezetedben, menj el egy másik templomba. Jó néha megtapasztalni más istentiszteletet. És Jézus feltámadása elég fontos ahhoz, hogy minden vasárnapon megünnepeld!
 8. Ne hagyd ki a személyes igeolvasás, imádság alkalmait. A másoknak való szolgálatból kilépsz egy kis időre, de az Isten szolgálatából nem.
 9. Ne legyen lelkifurdalásod. Az, hogy pihenőszabadságon vagy, nem jelenti azt, hogy kevésbé szereted az egyházat, de jelzi a gyülekezet felé, hogy jobban szereted a családodat!
 10. Ne szakítsd meg a pihenőszabadságodat – csak igazán súlyos sürgősség esetén. Egy közeli ember műtétje kísértést fog jelenteni, hogy visszatérj. Ha muszáj, áldozz 10 percet egy telefonhívásra. Igazán csak súlyos esetben szakítsd félbe a szabadságodat.

Remélem, hogy sokan közületek a pihenőszabadságukat töltik. Érezzétek jól magatokat!

 


 

Nem kérek segítséget, megoldom. Vagy nem… de bocs, az én dolgom

dont_want_help_kep.jpgMi lehet amögött, hogy valaki küzd egy helyzettel (legyen az magánéleti, kapcsolati, szülő, gyerek, feleség, férj, munkahelyi, nehéz főnök beosztotti kapcsolat (mindkét oldalról), stb.), láthatóan nem bír vele, de az istennek nem kér segítséget?!

Amikor ilyen ember egy segítőhöz (coach, tréner, terapeuta, you name it) kerül, mert mondjuk “beutalja” a HR, a főnöke (ez az a helyzet/állapot, amit Steve de Shazer az egyik leghíresebb könyvében “túsznak” nevez…), ő nem sokat tud tenni. Ha valaki nem kér segítséget, nem hisz a segítségben (a téves oldaláról értelmezi azt az alap megoldásközpontú princípiumot, hogy mindenki saját életének az egyetlen igazi, hiteles szakértője…), annak – na, mit gondolsz? – , persze, nem lehet segíteni (vagy a legvérmesebbek/legmagabiztosabb segítők szavával “nagyon nehéz”…).

Egy gondolatkísérlet bevezető gondolata:

olyan világosan látjuk és el tudnánk mondani mindenkinek körülöttünk, hogy mit kellene csinálnia, annyira triviális látni/érzékelni sokszor, hogy hol téved, hol megy félre, felkiabálnánk neki a színpadra, mint a bábjátékosoknak a gyerekek az első sorokból, hogy “vigyázz, ott jön mögtted a vasorrú bába!!!”

Ebből egyenesen következik, hogy azt gondoljuk, hogy a saját dolgainkat is tökéletesen átlátjuk és kezelni tudjuk…. HIszen olyan világosan látjuk más esetében… miért hülyülnénk meg a sajátunkban?! (…)

Szóval meg vagyunk arról győződve, hogy

 • ugyanolyan világosan & objektíven látjuk magunkat, a tehetségeinket (a mit), a motivációnkat (a miértet) és a viselkedésünket (a hogyant), mint a többiek esetében (most egy pillanatra egyszerüsítsünk, és tegyük fel, hogy a többiekét így látjuk… persze nem, de gondolatkísérleteihez mondjuk a közgazdaságtan is azt a soha nem létező feltételt támasztja, hogy „tegyük fel, hogy semmi egyéb nem változik…”). És
 • arról is meg vagyunk győződve, hogy annak a sok nyikhajnak (a (-z összes) többieknek, azoknak meg, akik direkt ezzel foglalkoznak, pláne…) lövése nem lehet arról, hogy hogyan tudnám én megoldani a saját helyzetemet. Ezenkívül
 • Én és csak én fogom tudni megoldani, eddig is megoldottam.

Ennyi, bezárult a kör. És ott kezdődik, hogy már a helyzetet sem tudjuk adekvátan felmérni, olyan értelemben például, hogy egyáltalán „van-e helyzet”. „Miért lenne, jól vagyok, kösz, ne kérdezgess. Megoldom.”

Pedig, pedig, pedig… egy kis reflexióval, hátralépéssel annyira világos lehetne, hogy hát az meg hogyan lehet, hogy a többiekét (hisszük legalábbis, és az ő belátásukhoz képes magukról még van is némi igazunk…) annyira transzparensen látjuk, ők maguk meg olyanok, mint azok a bábok a bábszínház színpadán, hogy nem képesek időben és helyesen reagálni?! Tényleg azt hisszük, hogy azért nem, mert ebben mi jobbak vagyunk, mint ők? És ha azt mondom, hogy ők egyenként ugyanezt gondolják rólunk?! Kinek van/lehet itt igaza? Nem fényes bizonyítéka ez, ami kiszúrja a szemünk, hogy senki nem (mindig) próféta a saját életében? Legalábbis bizonyos pontokon szükség lehet egy kis tükrözésre, igazi beszélgetésre…

…és mindez nem mond ellent annak, hogy végső soron én is azt gondolom, hogy mindenki a saját életének legautentikusabb szakértője… Jó kis dialektika, mi? Egyrészről a legautentikusabb szekértője, másrészről, meg ott vannak (mindenkinek…) a vakfoltjai… akkor ezt most hogyan, merre?

Nem egyszerűen az ellenállásról beszélek. Aki ellenáll, az már benne van egy helyzetben, aminek ellenáll. Arról, azokról beszélek, akik ellenállnának, ha benne lennének a helyzetben, de maguktól nem veszik észre, hogy „helyzet van” és valahogy vagy senki nem szól nekik, vagy ha szól valaki, elhárítják, hogy „áh, dehogy… köszi, köszi, de köszi…” … és kiszorítanak egy kényszeredett félmosolyt…

Ha az első lépést megtennék…

Szilágyi Miklós

 

____________________________________________________________________________________________

 21. századi kulturális trendek, amiktől igehirdetőként nem tekinthetünk el

Szervezeti vezetők nagy kísértése, hogy ne vegyék tudomásul a tagok, és az egész szervezet életét meghatározó vagy befolyásoló trendeket, – és ez különösen igaz a gyülekezetért felelős vezetőkre. Olyan nehéz lendületbe jönni, és mikor végre megvan a lendület, nagy a kísértés, hogy ne vegyük komolyan a körülöttünk levő változásokat, mert különben az egész módszer újragondolására kényszerülnénk. De ha őszinték vagyunk, el kell ismernünk: a módszer (a stratégia, a nézőpont, a konkrét terv) nem szent. Csak a küldetés szent.
Andy Molinski globális talpraesettségnek nevezi azt a képességet, hogy valaki anélkül tud alkalmazkodni a különböző kultúrákhoz, hogy elveszítené önmagát a folyamatban. Hosszú távon az a vezető bizonyul sikeresnek és eredményesnek, aki képes a módszereket alávetni a küldetésnek. Több tucatnyi trend hatást gyakorol a gyülekezeti közösségekre, az alább felsoroltak azok, amiket én „időzített bombának” tekintek. Ezek naponta befolyásolják az életünket, de sok vezető egyáltalán nincs tisztában ezek hatásával. Részben azért nem foglalkoznak a lelkipásztorok ezekkel a kérdésekkel, mert ezeknek a trendeknek egyike-másika nincs nyilvánvaló és egyértelmű összefüggésben a gyülekezeti élettel. Nyilvánvalóan nem minden lelkipásztor áll készen arra, hogy revideálja a véleményét ezekről a jelenségekről. Azért írom le az ezzel kapcsolatos gondolataimat, hogy elkezdjünk ismerkedni az új jelenségekkel, beszélgessünk róluk. Még talán nincsenek világos válaszaink azokra a kérdésekre, amikkel a változó helyzet szembesít, de legalább a beszélgetéseknek, a gondolkodásnak el kellene indulnia vezetők és testületek körében.

Különösebb rangsorolás nélkül következzenek a legfontosabb jelenségek:

 1. Alapértelmezett állapot: Online

Régen, ha hallani akartad az igei üzenetet, a zsoltárokat, vagy meg akartad vásárolni az egyházi kiadványokat, el kellett menned a templomba. Most mindehhez csak a telefonodra van szükséged. Bárki bármikor hallgathatja bármelyik igehirdetőt, vagy bármilyen tanítót, előadót, zenekart – és sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. Szinte mindenki, aki belép a templom ajtaján, előbb utánanézhetett az interneten, hogy mire számíthat – és sokan bizonyára éltek is ezzel a lehetőséggel. Mit teszel azért, hogy ezt az online világot elérd – túl az alulfinanszírozott, ritkán frissített honlap vagy Facebook-oldal működtetésén?

 1. Wifi és okostelefon

Aközben is keresgélnek a neten, míg te beszélsz. Rádkeresnek, és más alternatíváknak is utánanéznek. Feltételezed a hallgatóidról, hogy ők intelligens, olvasott emberek, akiknek van saját véleménye a világról?

untitled1

 1. Párbeszéd

Az emberek szeretnek beszélgetni, nem csak hallgatni. Nem arról van szó, hogy a vasárnapi ebédlőasztal mellé kellene ülni az emberekkel az Igéről beszélgetni. De párbeszéd nélkül az egyház nem tud gyarapodni. Milyen komoly erőfeszítéseket teszel, hogy online vagy személyes találkozásban valós párbeszédbe elegyedj emberekkel?

 1. Hűség

A márkahűség ma ritka jelenség. A világ vezető cégeinek nyolcvan százaléka kevesebb mint negyven éves. Ma a megbízhatóság egyik jelének számít, hogy valami nagyon régóta megvan. Hogyan tudod felmutatni a több évszázados keresztyénség ma is érvényes tanítását?

 1. A bűntudat hiánya

Korábban a bűntudat, bűnbánat motiválta az embereket arra, hogy megváltozzanak és rendezzék Istennel való kapcsolatukat. Az újabb nemzedékek kevésbé éreznek bűntudatot, mint elődeik. Te még mindig bűntudatot keltve próbálod motiválni az embereket? (Mellesleg Jézus soha nem élt ezzel az eszközzel.)

download

 1. A tekintély megrendülése

Az emberek csak akkor tisztelik a tekintélyt, ha a tekintély arra méltónak bizonyul. De a kiindulópont a gyanakvás. Sőt, a bizalmat lassan lehet megnyerni és egy pillanat alatt elveszíteni. Hogyan élsz a tekintély eszközeivel, és elnyered-e az emberek bizalmát?

 1. Az intézményekbe vetett bizalom csökkenése

Azt kellene megmutatni az embereknek, hogy egy szervezet hogyan tudja jobbá tenni az életüket – mert most nem nagyon gondolnak erre. Mivel mutatod meg, hogy bízhatnak az egyházban?

 1. Személyes, eklektikus spiritualitás

Az emberek keresik a saját, egyéni útjukat, és legtöbben be is érik ezzel az úttal. Egy felekezethez, sőt a Krisztus útjához sem ragaszkodnak. Eljuthatnak oda is, de nem ez a kiindulópont. Mivel tudjuk őket arra segíteni, hogy ne akadjanak el korábban, ne érjék be kevesebbel?

 1. Vágyakozás valami nagyszerűre

A huszonegyedik század embere nem marad meg hosszú ideig olyan helyen, amit nem tart nagyszerűnek. Vajon meg tudod a misszió célját világosan, vonzóan és kimeríthetetlenül fogalmazni?

szeretet-haza

 1. Személyes misszió

Az emberek többé nem várnak arra, hogy valaki megváltoztassa a világot – ők maguk megteszik. Jótékonysági versenyektől kezdve non-profit otthoni vállalkozásokig a fiatal nemzedék sok lehetőséget lát arra, hogy globális folyamatokra hatással legyen. Ha az egyháznak nincs érzéke ezek iránt a kezdeményezések iránt, akkor egy átlagos 22 éves fiatal számára teljesen tehetetlennek tűnik. Hogyan tudod a te missziói látásoddal mozgósítani a fiatalokat?

 1. A fogyasztói fórumokba vetett bizalom

Amit te mondasz az egyházadról, az kevésbé számít, mint amit mások mondanak. Az emberek sokkal inkább hisznek a többi „felhasználó” visszajelzésének, mint a hivatalos reklámoknak. Mit mondanak mások az egyházadról, és az hogyan jut el az érdeklődőkhöz?

 1. A készpénz halála

Te készpénzzel szoktál fizetni? Lassan mindenki mindenütt kártyával van banki utalással fizet. De minden vasárnap az egyházközség vezetői azt várják el, hogy az emberek készpénzben adakozzanak. Lehet nálatok online adakozni? Miért nem?

Nyilvánvalóan még sok olyan jelenség van, ami hatással van az egyház életére, vagy lesz hamarosan. Hogyan tudunk reagálni ezekre a kihívásokra? Amíg nem veszünk ezekről tudomást, folyamatos kudarcnak tesszük ki magunkat.

Carey Nieuwhof

 

************************************************************************************************

Thom Reiner: Mit tehet a lelkipásztor a Hétfő-blues ellen?

Lelkészek számára a hétfő a hét legnehezebb napja lehet. Őszinte szenvedéllyel és odaadással prédikáltak. Imádkoztak azért, hogy az emberek életére hatással legyen az Ige. Vasárnap keményen dolgoztak.

Néhányan kíméletlen kritikát kaptak. Mások önbizalomhiánnyal emlékeznek a saját igehirdetésükre.

Van, aki azon rágódik, hogy feladja. Tudom. Körülbelül 25-ször éreztem úgy a legutóbbi szolgálati helyemen, hogy „elegem van, nem csinálom tovább.”

 

exhausted

Lehet néhány javaslatom, hogy mit tehetünk a Hétfő-blues ellen? Ezeket nálam sokkal bölcsebb lelkésztársakkal való beszélgetésekből szűrtem le.

Álljon itt néhány tanács:

Imádkozz. Szakíts egy órát az Istennel való beszélgetésre. Lépj ki az irodából, keress egy csendes helyet. Olyant, ahol dicséretet és köszönetet tudsz mondani Istennek.

Emlékezz arra, hogy lelki hadviselésben veszel részt. A blues egy része az Ellenségtől eredhet. Küzdj ellene Isten Igéjével és imádsággal.

Ne foglalkozz a számokkal. A költségvetés számai és a templomba járók száma nagyon ingadozó lehet. Ne gondold, hogy a te értékedet fémek vagy a fejek száma határozza meg. A számokat az isteni stratégia részének tekintsd, de ne engedd, hogy meghatározzák az egész hetedet.

Imádkozz azokért, akik bíráltak téged. Krisztus azt mondta nekünk, hogy szeressük ellenségeinket. Bár túlzás egy kritikus gyülekezeti tagot ellenségnek tekinteni, talán éppen ő az, akit szeretni kell, és akiért imádkozni kell.

Tégy valamit a testi egészségedért. Testünk egészségi állapota kihat az érzelmeinkre. Táplálkozz egészségesen. Mozogj egy kicsit. Tekintsd a testedet annak, ami: Isten ajándékának.

Gondolj arra, hogy egy közösségben minden változás lassan történik. Mindig lesz ellenállás a változással szemben. Ne engedd, hogy a heti apály-dagály magával ragadjon. Őrizd meg a hosszútávú perspektívát.

Találd meg a megfelelő módját annak, hogy a gyülekezet iránti szeretetedet kimutasd. Írj köszönőlevelet. Ahelyett, hogy belesüllyednél a Hétfői búskomorságba, találj alkalmat arra, hogy köszönetet mondj másoknak.

A lelkipásztori szolgálat hihetetlenül nehéz tud lenni. Csak úgy lehet kibírni, ha erős elhivatottságot érzel. De az erős elhivatottságot sem fogod minden napon megtapasztalni. És azok a napok, amikor meginogsz ebben, többnyire hétfőre esnek.

Mellesleg én is szoktam a szolgatársaimért imádkozni. Hétfőnként imádkozni fogok érted is.

 

******************************************************************************

 


20 dolog, amit bárcsak tudtam volna, mielőtt lelkipásztor lettem

Ne szépítsük, és legyünk reálisak egy pillanatra. Lelkipásztornak lenni hihetetlenül nehéz.

Az egyház sokszor hibás abban, hogy a lelkészségre való elhivatottságnak csakis a gyönyörű áldásairól áradozik, mintha az napról napra csak jobb lenne. Valahogy elfelejtünk beszélni a hozzá tartozó szenvedésekről. Vajon elfelejtettük, vagy csak félünk, hogy az emberek nem akarnak lelkészek lenni, ha megtudják az igazat?

Utálok a rossz hír hozója lenni, de van egy pár dolog amire nem sikerül felkészitsük az új lelkipásztorokat.

Itt van tehát pár dolog amit bárcsak valaki leült volna és elmondott volna nekem mikor 20 éves voltam. Az utóbbi évtizedben ugyanis a saját káromon tanultam meg ezeket:

1. A legnehezebb dolog lesz amit valaha teszel.

Nem, tényleg, ez nagyon nagyon nagyon nehéz! Képzeld el a legnehezebb dolgot amit valaha tettél és szorozd meg százzal. Az talán megközelíti hogy mennyire nehéz a lelkészség. Ha azért akarsz lelkipásztor lenni, mert vagánynak hangzik, vagy könnyűnek, akkor menj csinálj valami mást.

2. Becsületesség és Krisztus iránti szeretet nem lesz elég.. képes kell legyél arra, hogy vezesd az embereket.

A karaktered és szereteted Krisztus iránt elengedhetetlen a szolgálatban való belépéshez. Ezek alapvetőek és mindennél fontosabbak. Azonban, bármennyire is krisztusi vagy, ha nem tudod vezetni az embereket, akkor kinlódni fogsz.

3. Az emberek kerülni fognak, és furcsán viselkedni egyszerűen azért, mert lelkipásztor vagy.

Az emberek egyféleképpen fognak viselkedni mikor ott vagy, és másféleképpen mikor nem vagy ott. Mások azért fognak kerülni, mert Istent képviseled, és bűnösöknek érzik magukat. Ezért van az, hogy sok lelkész retteg az elkerülhetetlen kérdéstől, mikor megismernek valakit: „Szóval, mi a munkád?”

4. Az emberek el fogják várni tőled, hogy elérhető legyél 24/7.

Éjszaka fognak hivni és üzenetet irni. Néhány valóban sürgős lesz, a többi pedig várhat. Határokat fog kelleni szabj a programodban, mivel egy lelkipásztor munkájának sose nincs vége.

 5. A munkamániaság meg lesz jutalmazva, de tönkreteszi a családodat.

Azok a lelkészek akik túl sokat dolgoznak fizetésemelést kapnak és dicséreteket… ameddig a családjuk szét nem esik. Aztán sajnáljuk őket. A családoddal lenni, vagy szolgálatot tenni – gyakran fog kelleni válassz.

6. Mikor az emberek nem járnak többet gyülekezetbe, fájni fog.

Nem számit mennyire jó vagy, egyesek el fognak menni. Elkerülhetetlen. Lehet semmi közöd hozzá, de mégis mindig személyesen érint.

7. Meg kell álld, hogy ne hasonlitsd össze a te gyülekezetedet egy másikkal.

Mindig veszítesz a hasonlítgatós játékba. Ha egy kisebb gyülekezethez hasonlítod magad, akkor büszke leszel. Ha egy nagyobbhoz, akkor pedig irigy. Mindkettő bűn.

8. A gyülekezetből jövő támadások rosszabbak mint a kintről jövők.

Persze várható lesz az ellenség támadása a gyülekezeten kivülről. Viszont az ellenség belső támadásai, mint Júdás árulása, azok fájnak a legjobban.

9. Nem leszel tanitvány ameddig nem keresed a mentorjaidat.

Azok az emberek akikről szeretnéd, hogy mentoráljanak, foglaltak. Senki sem látta még a „szuper fiatal potenciálomat” aztán hagyjon csapot-papot, hogy engem tanitson. Minden eddigi mentoromat én kellett keressem, kövessem, üldözzem.

10. Harcolnod kell majd a pesszimizmus, keserűség és a depresszió ellen is.

Lesznek periódusok amikor kételkedni fogsz Isten gondoskodásában, neheztelni fogsz gyülekezeti tagokra, vagy akár depressziós is leszel. Életem egyik legsötétebb éve egy rossz szolgálati tapasztalat eredménye volt.

11. Mások szemében a sikered abban lesz mérve, hogy mennyi embert tudsz vonzani.

Bárcsak ez ne lenne igaz, de sajnos az. Ha a a gyülekezeted nő, dicsérni fognak. Ha csökken a szám, akkor téged fognak hibáztatni. Tetszik vagy sem, igy gondolkoznak az emberek.

12. Sosem leszel elég jó.

Nem számit mit teszel, egyes embereknek nem fogsz tetszeni. Sosem leszél elég jó, hogy mindenkinek megfelelj. Sokszor nem fogod érezni magad megfelelőnek vagy eléggé felkészültnek. Ez inkább vezessen oda, hogy jobban függj Jézustól. Nem vagy a megmentő akire mindenkinek szüksége van..Ő az.

 13. A családod érintett lesz, jó vagy rossz értelemben.

Tetszik van sem, az elhivatottságod mélyen hatással lesz a családodra is. Egyes családok együtt közelednek az Úrhoz a szolgálat idején, mások távolabb kerülnek. A szolgálat jobbá teszi a családi életet, vagy keserűbbé. Harcolj az utóbbi ellen.

14. Egyetemi végzettség nélkül kevesebbnek fognak tartani.

Bárcsak megszereztem volna a diplomámat a szolgálatom korábbi éveiben. Nem csak a felfogásom miatt, hanem amiatt is, mert számomra az oktatás felbecsülhetetlen volt. Vitázhatsz azon, hogy szükséged van rá, vagy sem, de el leszel ítélve ha nem. Ha nincs megfelelő oktatásod, az akár vissza is tarthat téged.

15. A pénz egy probléma lesz.

Lesznek anyagi nehézségeid – főleg az első években. A legtöbb lelkipásztort nem fizetik meg eléggé. Erre kész kell legyél. Bele tudsz nyugodni abba, hogy nem tudsz új ruhát, szép házat vásárolni? Vagy a feleségednek és gyerekeidnek nem tudod megvenni mindazt amit szeretnél?

16. Valószinű, hogy sokszor fogsz költözni.

Egy lelkipásztor évei egy bizonyos gyülekezetnél függnek a szerepétől. Mindenesetre, a legtöbb lelkipásztor, magamat is beleértve, már több városba éltünk és több gyülekezetben szolgáltunk. Az a lelkész aki egy imaháznál van egész életében az ritka és tiszteletreméltó.

17. Mikor el kell hagyj egy gyülekezetet, el kell hagyj sok barátot is.

Nem számit, hogy te döntesz úgy, hogy menni kell, vagy más hozta meg helyetted a döntést, többet fogsz vesziteni, mint egy egyszerű munkahelyet.. egy gyülekezetet, egy családot veszitesz. Mindig van egy fájdalmas veszteségérzet amikor elhagysz egy gyülekezetet. Ezt a feleséged és a gyerekeid is érezni fogják.

18. A szellemi háború valóság, és az ellenség úgy fog támadni téged és a családodat, ahogy sosem gondoltad volna.

Minden lelkipásztor tudna mondani hihetetlen sztorikat, amik a legrosszabbkor történtek. Ha a Sátán nem tud elkapni téged, akkor indul a családod után. A családomat mindig támadás éri mielőtt Isten valami csodálatosat tesz. Imádkozz gyakran, és kérj meg másokat is, hogy imádkozzanak érted.

19. El leszel bátortalanodva, és sokszor gondolsz majd arra, hogy kilépj.

A legtöbb lelkész ezeket a napokat Hétfőnek hivja. Még ha minden rendben is megy vasárnap, az ellenség azt az egy negativ hozzászólást fogja felhasználni, hogy mindent elrontson.

20. Mindez megéri!

Semmi sem jobb, mint annak az életnek a jutalma, amit hitben járva, Krisztusnak alárendelve élsz. Nem lesz könnyű, de megéri. Elfogadni Isten hivását a szolgálatban életem egyik legjobb döntése volt. Első sorból nézheted, ahogy az életek megváltoznak, házasságok meggyógyulnak, és tékozló fiúk hazatérnek. A nyom amit hagysz túl fog élni téged. Generációk fognak változni, mert te hittél és nem adtad fel.

Eredeti cikk itt

– fordította: Püsök Tímea (Zilah)

 

 


baratsagos egyhaz

 

Carey Nieuwhof:

10 közösségerősítő stratégia, ami nem kerül pénzbe

Szeretnéd, hogy a gyülekezeted betöltse a missziói feladatát és elérje az embereket. De egyházi vezetőkkel is gyakran megtörténik, hogy azt gondolják, a növekedés addig nem következhet be, amíg nincs pénzalap új kezdeményezésekre. És itt sok lelkipásztor elakad, mert a legtöbb gyülekezet alul-támogatott. Anyagi források hiányával küzdve sokan bedobják a törülközőt, és elhiszik, hogy nincs esély a növekedésre.

De ez tévedés. A jövőkép mindig megelőzi a forrásokat. Ha arra vársz, hogy emberek és pénzforrások bukkanjanak fel, hogy elkezdhesd a missziót – várhatsz egy örökkévalóságig.

Hogyan lehetne növekedést előidézni pénz nélkül?  Álljon itt tíz ötlet.

 1. Lelkesedj!

Nem győzöm csodálni, hogy sok lelkipásztor mennyire kevés lelkesedést, szenvedélyt fektet a munkájába.

Nekünk van a világon legcsodálatosabb missziónk. És előttünk van fiatal felnőtteknek egy nemzedéke, akik életüket akarják áldozni egy olyan ügynek, ami fontosabb önmaguknál. Mégis hihetetlen, hogy az egyetlen mód elérni ezt a nemzedéket, ha fényekre, felszerelésekre, hangfalakra költünk egy csomó pénzt.

A következő nemzedék eléréséhez nem annyira fényezett templomra, mint inkább szenvedélyes, lelkes gyülekezetre van szükség. Mert ha a következő nemzedék megszólításáról van szó, a lelkesedés legyőzi a fényezést.

 

 1. Hagyj fel a furcsával

A keresztyének furcsa közösségi emberek tudnak lenni.

Túl gyakran használunk szükségtelenül furcsa nyelvet – mint ez:

“Testvéreim, nagyon finom ez a kávé.”

“Ámen, Halleluja.”

Miért nem beszélünk ugyanúgy az irodákban vagy a fotbalmeccseken, ahogyan ti a templomban beszéltek? (Az igazat megvallva, ha úgy beszélnénk, nem túl gyakran hívnának ilyen helyekre a barátaink.)

Nos ez a helyzet: ha ahhoz, hogy valaki csatlakozzon a gyülekezethez, előbb meg kell tanulnia egy kódot, akkor valószínűleg nem sokan fognak csatlakozni a gyülekezethez.

A mi feladatunk az, hogy csökkentsük azokat az emberi akadályokat, amik távol tartják az embereket Jézustól, nem pedig az, hogy újakat emeljünk.

És nem, furcsának lenni nem ugyanaz, mint hívőnek lenni. Az csak annyit jelent, hogy furcsa vagy.

 

 1. Tágítsd a jövőképedet

A jövőkép a vezető legjobb barátja, és ingyen van.

Két évtizednyi vezetési és kommunikációs tapasztalattal a hátam mögött, amit a helyi gyülekezetben szereztem, meg vagyok győződve arról, hogy lehetetlen eltúlozni vagy túlbecsülni a gyülekezet jövőképét. Bill Hybels azt mondta: a helyi gyülekezet a világ igazi reménysége.

Ha te nem álmodsz nagy jövőt a gyülekezetednek, akkor ki fog?

Ha te nem közölsz nagy jövőt a gyülekezeteddel, akkor ki fog?

 

 1. Bátorítsd az embereket, hogy a küldetésedet szeressék, ne a módszereidet

Sok gyülekezetben azért olyan nehéz változást előidézni, mert az emberek a módszerekbe szerelmesek, nem a küldetésbe.

A módszer a cselekvés módját jelenti: a gyülekezetben futó programokat, a zene stílusát, az épületek és a létesítmények szerkezetét, a munkatársi és kormányzási modellt.

Ezek nem többek mint olyan módszerek, amik minden nemzedékváltással, vagy még gyakrabban kicserélődnek.

A küldetés, amit teljesíteni próbálsz (úgy mint elérni az embereket Jézus szeretetével és reménységével), az, ami sohasem változik.

Minél jobban fókuszálsz a küldetésre, annál könnyebb lesz változást elérni a módszerek területén.

 

 1. Mosolyogj többet

Tudom, hogy a “mosolyogj többet” nagyon elcsépelten hangzik. De nézz csak szét magad körül. Alig mosolyog valaki.

Arra, hogy az Evangélium jó hír, sosem jönnél rá, ha csak a keresztyén emberekre néznél.

Emlékeztetnem kell magamat, hogy amikor beszélgetek, mosolyogjak. Nem ez a természetes arckifejezésem.

Egy mosoly hatalmas változást idézhet elő minden, vagy szinte minden emberi kapcsolatban.

Tehát mosolyogj többet és emlékeztesd az embereidet is, hogy mosolyogjanak többet. Komolyan, ez nagyon befolyásolja az embereket abban, hogyan viszonyulnak hozzád.

 

 1. Hagyj fel a küzdelemmel

Nincs statisztikai adatom, de úgy sejtem, hogy a belháború több gyülekezetet tett tönkre, mint a végzetes hibák.

Keresztyének, nehéz lesz a világot meggyőzni Isten szeretetéről, ha mi folyamatosan egymással harcolunk.

Ha a gyülekezeted ilyen háborúban áll, akkor zéró bizonytalanság marad, hogy miért nincs növekedés.

 

 1. Szentelj nagyobb figyelmet a betoppanó látogatónak

Soha nem találkoztam olyan gyülekezettel, ahol a tagok azt állították volna magukról, hogy ők barátságtalanok.

Valójában a legtöbb gyülekezeti tag megrökönyödik azon, hogy miért nem szeretik az emberek az ő közösségüket, pedig ők annyira “barátságosak”.

De a “barátságos”gyülekezet gyakran azt jelenti, hogy barátságosak vagytok egymáshoz, de nem a vendégekhez.

Ezen változtassatok.

Biztosítsátok, hogy a vendég igazán megtisztelve és szeretettel befogadva érezze magát, és hogy a kérdéseire őszinte válaszokat kap. Ez NEM jelenti azt, hogy fel kell állnia az istentiszteleten vagy egyéb furcsa dologban kellene részt vennie.

De jelenti azt, hogy a vendéggel úgy bánj, ahogy ő szeretné.

 

 1. Bánj jobban az önkénteseiddel

Sok vezető esik abba a hibába, hogy azt gondolja: csak úgy lehet jó vezető, ha fizetni tud egy nagyszerű munkatársi csapatot.

Értelmetlen.

Van egy nagyszerű csapatod – úgy hívják őket, hogy önkéntesek. Ha egészséges önkéntes légkört teremtesz, magad is el fogsz csodálkozni azon, hogy milyen jó szolgálatot tesznek az önkéntesek.

Függetlenül a gyülekezet méretétől soha nem lesz elég pénzetek arra, hogy annyi fizetett munkatárs legyen, amennyit szeretnétek. És mindig szükség lesz egy növekvő, lelkes, elkötelezett, összetartó önkéntes csapatra.

Lelkes önkéntesek lelkesítik a gyülekezetet.

 

 

 1. Hívj meg valakit, aki nem ismeri a gyülekezetet

Itt van ez a dolog, a “személyesen meghívott barát”. Hallottál róla?

Oké, talán ez egy kicsit szarkasztikus volt. De néha csodálom, hogy legtöbben mennyire elfelejtjük meghívni személyes barátainkat a gyülekezetbe.

Sokan igent mondanak egy ilyen meghívásra.

Gondolj bele, mi történne, ha jövő hétvégére  mindenki meghívna még egy embert.

Gyülekezeti vezetők, biztassátok az embereket, hogy hívják meg barátaikat a templomba, és kezdjétek azzal, hogy ti magatok meghívtok valakit.

 

 1. Barátkozzatok nem keresztyén emberekkel

Amikor legutóbb ellenőriztem, a barátság is ingyenes volt. Ami szintén jó dolog.

A szomorú valóság az, hogy a 9. Pont sokak számára azért lehetetlen, mert sok keresztyén egyáltalán nem is ismer nem-keresztyéneket.

Változtass ezen.

Legyél barát.

Lógj együtt egy ilyen fickóval a munkában. Szervezz egy kertipartit a hátsó udvaron a szomszédaid számára. Beszélgess a többi szülővel az iskolában.

Lépj ki a keresztyén buborékból abba a világba, amelyért Jézus meghalt.

Ha heti 7 délutánt a templomban töltesz, nem tudsz nem-keresztyénekkel barátkozni. Tedd szabaddá néhány délutánodat és kezdd el élni a missziót.

Ez az oka annak, hogy a gyülekezeteinknek hétköznap délutánonként nincs egyéb programja, csak kis csoportos találkozók. Azt akarjuk, hogy az emberek szeressék a közösséget.

Csak akkor tudod szeretni a közösséget, ha benne vagy a közösségben.

Nem tudsz szeretni olyanokat, akiket nem ismersz.


Bled.otok_cerkev_rozle_bregarGyökössy Endre gondolatai a böjtről

 

Mi is a böjt? Tulajdonképpen a böjt egy lelki mozdulat, amikor elfordulok magamtól a has-központú embertől… A böjt azt jelenti, hogy az ember el mer fordulni magától azért, hogy sokkal intenzívebben odafordulhasson az Élő Isten vezetése felé, hogy az imádsága ne monológ, hanem dialóg legyen.

Böjtöltek már az Ótestamentumban is, sőt a farizeusok egy héten kétszer is. Hétfőn és csütörtökön semmit nem ettek, még a nyálukat sem nyelték le. Nem könnyű dolog ez!

Jézus azzal kezdi a szolgálatát, hogy negyven napig böjtöl a pusztában. A Hegyi Beszédben egyértelműen tanítást ad a böjtről: ám böjtöljetek, de ne úgy, mint sok farizeus, aki mutogatja böjtjét és keserű képet vág hozzá, hogy lássák, hogy ő kínlódva böjtöl és keserűen viseli azt a napot, amikor nem ihat és nem ehet. Böjtöljetek, ám titkon a ti belső szobátokban, ahol Isten lát benneteket és megfizet nyilván (vö. Mt 6,16-18) Böjtöljetek, de ne úgy mint a képmutatók.

Ha úgy érezzük, hogy Jézus-hiányunk van, nincs velünk az Úr, Jézus helyén üresség van a szívünk, lelkünk, lényünk mélyén: akkor böjtöljünk Jézus tanítása szerint! Imádkozzunk és böjtöljünk. Valami különös, misztikus dolog ez. (Egy egyházatya, Krizosztomosz szellemes mondásaként így fogalmazza meg ezt az igazságot: teli hassal nem lehet térdelni. Szent Ágoston még szókimondóbban beszél Vallomásaiban:jóllakottan és böfögve nem lehet imádkozni.)Amikor elveszítjük a kapcsolatot „fölfelé”, ám böjtöljünk, mert valami módon térdelve, imádkozva, testünket megsanyargatva újra helyreállhat a kapcsolatunk fölfelé. A böjt által próbáljuk „ üressé tenni” bensőnket, hogy befogadhassuk az igazán lényegest: Isten Igéjét, Jézust magát.

Ám ne gondoljuk, hogy csak az a lemondás, az a böjt, ha nem töltjük meg a gyomrunkat. Bizony, egyszerűbb húst nem enni mint szóböjtöt( – Kérlek pedig titeket, legyetek gyorsak a hallásra és késedelmesek a szólásra- Jakab levél 1,19. vers)tartani, vagy csak kenyéren és vizen lenni, mint beleszólási böjtöt tartani, bizony sok élet ment tönkre olyan családokban, ahol valaki mindig mindenbe beleszólt. Nem adhat a szülő nagyobb ajándékot a gyermekének, mint hogy serdülőkorban el tudja vágni a lelki köldökzsinórt. És tanácsot is csak akkor adhat, ha kérik azt a tanácsot. Evangéliumi példánk is van arra, hogyan kell gyakorolni a beleszólási böjtöt. Amikor a tékozló fiú kikérte a vagyont, magától értetődő lett volna, hogy azt mondja az apja „ Egy csudát adom én neked oda a vagyont! Hát mit képzelsz te! Hová akarsz menni? Te tékozolni akarsz! Dehogy adom ki, nem mész te sehova, itthon maradsz. Amíg az én kenyeremet eszed, addig itthon maradsz!” Az Atya azonban elengedi, a fiú elmegy. Az Atya hagyja, hogy betörje a fejét, hagyja, hogy eljusson a disznók vályújáig. De amikor jön vissza rongyokba, elébe fut, és utólag sem akarja megleckéztetni a fiát. Ilyen Atyánk van nekünk!  A következő a megszólási böjt.Bizony ez a böjt nagyon ráfér minden közösségre! A legtöbb egyházközségnek az a tragédiája, hogy mindig van ott hat-nyolc-tíz „rágicsáló” ember. Ebben tönkre tud menni egy közösség!A negyedik böjt pedig a megszólaltatási böjt. Majdnem minden családban szól valami. A televízió, a rádió vagy a magnó. Ricsajvilágban élünk és mi hívő emberek is csodálkozunk azon, hogy nem szólal meg a Hang. Hát hova szóljon? Mikor szóljon? Hiszen mindig szól egy másik hang! Panaszkodunk, hogy az imánk mint a földobott kavics visszahullik, hogy nem csendül meg a csönd, nincs békességünk, nincs nyugalmunk- de arra nem panaszkodunk, hogy reggeltől-estig állandóan zúg, zakatol, bömböl valami mellettünk.

Nem kellene nekünk is olykor egy kis megszólalási böjtöt tartani? Hogy „ Az én menyem/vőm, hogy az én fiam, hogy a szomszédom, hogy a pap, hogy az a szenteskedő…..” Rágicsálunk, rágicsálunk. Ó nem „egyszerű” húst, hanem emberhúst: egymást rágicsáljuk. Nemcsak böjt, hanem a szeretet igazi cselekedete lesz, ha lemondunk az „emberhúsról”, ha megtartóztatjuk magunkat SZAVAINKBAN is!

Tisztogassuk meg ezt a Szentlélek templomát, a testünket is. Merjünk egyszer-egyszer böjti napot tartani, kenyéren és vízen, és akkor megtapasztaljuk, milyen hasznos az a testünknek, lelkünknek, szellemünknek is. Nem véletlenül van a Bibliában!

pic_oromrefordul

„ Megkeresztelkedése után Jézus nyomban feljött a vízből. Akkor megnyílt az ég és látta, hogy az Isten Lelke mint galamb leszállt és föléje ereszkedett. Az égből szózat hallatszott: „ Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik.” Akkor a Lélek a pusztába vitte Jézust, hogy a sátán megkísértse.” (Mt 3,16-4,1)

Valami ősi törvényről van itt szó: a „fent” után rendszerint a „lent” következik. Milyen jó azonban, hogy fordítva is így van! Ez az élet rendje.

(Gondolom sokan láttak igazi kovács műhelyt, ahol a kovács éppen vasrudat edzett. Izzította, aztán hol hideg, hol meleg vízbe merítette, kalapálta, ütötte, hajlította, míg ki nem alakult az a forma, amit akart. – Hogy emberré eddzen bennünket az Isten, nekünk is valami ilyesmire van szükségünk. A görög szöveg is erről beszél: peroizis= próbának alávetni.)

Jézus tudatosan megy a pusztába. Ott teljes csönd van. És ebben a pusztában hirtelen megszólal egy hang. Azt hisszük, hogy mi gondoljuk, pedig a kísértő, a nagy Súgdosó kényszerít gondolkozásra, döbbenetes, sötét, kényszeres gondolatokra: ha így lett volna…. ha úgy lett volna…. Ha ezt tennéd…! Az a sötét erő a saját lelkünk mélyén, a saját gondolatainkba öltözik és megkérdőjelezi az életünket, a döntéseinket: ha nem ahhoz mentél volna férjhez…Ha ez vagy az nem történt volna… ha…ha…ha… Nem véletlen, hogy a sátánt soha nem ábrázolják szomorúnak vagy sírva, hanem csakis gúnyosan nevetve.

Az Emberfiának és minden ember fiának három nagy kísértést kell átélnie és legyőznie. Mi ez a három kísértés a pusztában?

Még a kövekből is kenyér legyen! Hány feleség hajszolja a férjét, mert annak ötezer forinttal több fizetése van, neked miért nincs. Mutasd meg, hogy lesz! Aztán három hónap múlva zokog a koporsója felett, hogy szegény, miért is nem vigyázott magára!…

Menj fel a templom tetejére! Milyen zseniális, még a templomot is belekalkulálja. A kísértő a templomba is elviszi- gondolatban persze. Jézus csendesen ül egy kövön a pusztában, és ez mind átsuhan Benne. (bennünk is) A templomba! Lehetne Jézus főpap is, fényes karrierrel, majd a templom főerkélyéről fog áldást osztani.- Még le is ugorhat, hiszen a lábát sem fogja megütni!

Hátborzongató, hogy a kísértő a Bibliát idézi, a 91.zsoltár 11-12. versét.- Okuljunk ebből, és ne hatódjunk meg rögtön, ha valaki előveszi a Bibliát és kezdi idézni. Kiszakított Igékkel idéz. A sátán nem ateista, nagyon jól tudja, hogy van Isten.

A hatalom. Borulj le, imádj engem, neked adom az egész világot. Kis hajbókolás, kis megalkuvás és minden a tiéd, te leszel a főnök, csak azt csináld, amit én mondok. A sátán héber szó, azt jelenti- megkötöző. Hogyan, mihez köt meg? Önmagunkhoz.

Jézus azonban az Istenben való szabadság örömét hozta el nekünk.- „Az igazság megszabadít titeket.”(Jn 8,32) Ha az Igazságnak és nem a Sugdosónak hiszünk, szabadon tudunk szolgálni az Úrnak.

Jézus így szól: – Távozz tőlem sátán, mert meg van írva: Az Urat a te Istenedet imádd és csak neki szolgálj! – Ekkor elhagyta Őt egy időre és íme angyalok jöttek és szolgáltak Neki.

Szabaduljunk fel gyomrunk és ösztöneink lehúzó ereje alól, hogy repülni tudjunk, mert teli hassal , ösztöneinkkel, így ahogy vagyunk, megkötözve nem lehet repülni! Ha római katolikus vagy ha protestáns, de Jézus követője valaki: próbálja ki !

Istennek Szentlelke, juttasd eszünkbe, ha elakadunk valahol és nagyon húz lefelé testünk és minden, aki mi vagyunk, hogy megvannak a szárnyaink, amiket már régen nem tártunk szét, pedig tudnánk repülni, ha egyszer megpróbálnánk. Tanítgass bennünket, nevelj, emelj s ölelj magadhoz bennünket, most is és majd egykor halálunk óráján. Ámen.

A fenti részlet Gyökössy Endre: Könyvecske a böjtről c. művéből való.

A Karácsonyról:

Buzogányné Kovács Emese beszél a közelgő ünnepről:

https://www.dropbox.com/s/v4twoyltx65rtnd/20151219%20111725.m4a?dl=0

NEM SZERETNÉL KIÉGETT LELKIPÁSZTOR LENNI?

MIRŐL ISMERED FEL, HA KIÉGÉS FENYEGET?

leaf

 • Kezd elmenni a kedved az emberektől, egyre kevésbé tudsz együttérezni.

 

 • Gyakran gondolsz arra, hogy valami mást kellene tenned a szolgálat helyett… legfőbb vágyad nem az Istennek való szolgálat és az emberek megszólítása, hanem egyszerűen az, hogy megszabadulj attól a nyomástól, ami folyamatosan belülről emészt.

 

 • Alig emlékszel arra, amikor legutóbb egyszerűen csak jól érezted magad a családoddal vagy barátaiddal. Az öröm olyasmi, amiről tudsz beszélni, de nem tapasztalod meg az életedben.

 

 • Otthon kikapcsolsz – amikor hazaérsz, nem akarsz a házastársaddal vagy a gyermekeiddel sem foglalkozni, nem tudsz örülni annak, hogy velük vagy. Több időt töltesz online, mint a családoddal, és rájössz, hogy legszivesebben egész nap csak aludnál.

 

 • Folyamatosan azt mondod magadnak és a szeretteidnek, hogy ez csak egy nagyon zsúfolt időszak, és utána majd lassítani fogsz. (Valójában úgy tűnik, hogy ugyanezt ismételgeted évek óta!)

 

 • Folyamatosan foglalkoztat az, hogy mások mit mondanak rólad, és egy negatív megjegyzés valakitől, aki nem kedvel téged, mély hullámvölgybe taszít, reményvesztettnek érzed magad miatta.

 

 • Kezded döntéshelyzetben az egyszerűbb megoldásokat keresni, nem pedig a helyeseket, mert azok túl sok munkával járnának.

 

 • Nincs benned reménység, tulajdonképpen kétségbeesett vagy. Foglalkoztat a halálnak a gondolata és az, hogy milyen lenne nélküled a világ.

 

 • Hullámokban rádtör valami megmagyarázhatatlan levertség vagy aggodalom. Akár pánikrohamod is van, és nem érted, hogy mitől.

 

 • Egyre inkább eltávolodsz a családodtól és a barátaidtól.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————


 


HISZen Ő él

2015. 03. 23.

A Hivatásmegőrző Szolgálat munkatársai két napos együttléten Szarka Miklós magyarországi lelkipásztor vezetésével egy továbbképzési alkalmon vettek részt Györgyfalván a Bethlen-Házban, 2015 március 18-19.-én.

Az együttlét a Beszélgetések önmagammal – coram Deo  címszó alatt zajlott.

Szarka Miklós, aki a Házasság és Családsegítő szolgálat egykori vezetőjeként több éven keresztül lelkipásztor kollegáit is pásztorolta, és aktív nyugdíjasként most is pásztorolja,  a jól ismert tétellel indított, miszerint a személyiségünk Isten kezében munkaeszköz, és éppen ezért oda kell figyelnünk rá, karban kell tartsuk, az önismereti munka életünk végéig tartó kötelességünk. Kálvin is erre hívja fel a figyelmünket már az Institutio első soraiban: „egész bölcsességünk, már ti. amelyet igaz, valóságos bölcsességnek kell tartanunk, két részből áll: Isten s önmagunk ismeretéből. egyébként, bár egymással sok kapocs fűzi őket össze, nem könnyű eldönteni, hogy melyik előzi meg és szüli magából a másikat.”

HISZen Ő él

Meghatározó volt a képzés vezetőjének a biblicitása, ahogy minduntalan visszautalt a Szentírásban olvasható tanításokra, és közel hozta azokhoz a pszichológia, orvostudomány által felismert megállapításokat.

A HISZ munkatársai , akik azt tűzték ki célul, hogy az Erdélyi Református Egyházkerület területéről és gyülekezeteiből hivatásgondozási, lelki- és életvezetési, általában bármiféle lelkigondozói segítségért fordulónak törődést és számukra lehetőség szerint a megfelelő segítségnyújtást kínálják fel, önmaguk számára is fontosnak tartják a lelki karbantartást. Ennek egyik elemeként, az önmagunkkal folytatott beszélgetés célja az önmagunk jobb megismerése és a hozzánk illő viselkedés kialakítása. Mint minden kommunikációnak, ennek is vannak akadályai, mint pl. amikor a problémát kihelyezzük vagy behelyezzük magunkba.

Szarka Miklós vezetésével sorra vettük az önmagunkkal folytatott akadálytalan párbeszéd lépcsőfokait, szempontjait.

A több mint két évtizedes lelkigondozói tapasztalatból hozott legfrissebb esetmegbeszélések  megerősítették bennünk, hogy még hosszú és nehéz munka áll előttünk ahhoz, hogy a HISZ betöltse rendeltetését. A már eddigi megkeresések bíztató jeleknek bizonyulnak, de szükség van arra, hogy a lelkészi társadalom előtt ismertté tegyük a Hivatásmegőrző Szolgálatot. Ehhez logót választottunk, honlapon (https://hivatasmegorzoszolgalat.wordpress.com/) és Facebook-on hirdetjük elérhetőségeinket és keressük a személyes találkozás alkalmait is, amikor beszélni tudunk arról, miben tudunk segítséget nyújtani a hozzánk fordulóknak.

Addig is és azután is szolgálatunk fontos elemeként marad az egymásért való imádkozás, Coram Deo, Isten elé víve szolgálatunk nehézségeit, örömeit, áldásait és megpróbáltatásait.

Sógor Árpád, HISZ munkatárs

Kolozsvár, 2015 március 22

http://reformatus.ro/hiszen-o-el.html

*********************************************************************************************************************************

Elsősorban lelkipásztoroknak vagy családtagjaiknak ajánljuk:

drama kinga-gonzo 3

“Aki tisztában akar lenni önmagával, annak meg kell nyílnia bizalmasa előtt, akit szabadon választott, és érdemesnek talált erre a bizalomra.” 

Dr. Paul Tournier

 


 

biblioplakat2014

biblioplakat.2014

Bibliodráma

“férfivá és nővé teremtette őket…”

A Romániai Bibliodráma Egyesület

60 órás önismereti jellegű, saját élményű

bibliodráma csoportmunkát indít novemberben,

FÉRFI és NŐI SZEREPEK témában.

Helyszín: Brassó, a Magyar Evangélikus Egyház

gyülekezeti terme.

Szeretettel várjuk az érdeklődők jelentkezését

november 16-ig a következő telefonszámokon:

Gáspár-Babos Etele bibliodráma-vezető

0743-072716

vagy

Fancsal Zsolt bibliodráma-vezető

0743-031141

A csoportmunkának részvételi díja van.

ELINDULT VALAMI

Figyelem: FACEBOOKon is elérhetők vagyunk: https://www.facebook.com/pages/HISZ-Hivat%C3%A1smeg%C5%91rz%C5%91-Szolg%C3%A1lat/1488949401373118?sk=info&tab=page_info

Kedves Embertársak!

„Hiába fürösztöd önmagadban, Csak másban moshatod meg arcodat. Légy egy fűszálon a pici él S nagyobb leszel a világ tengelyénél.” (József Attila)

E közismert sorokkal protagonista központú pszichodráma csoportot indítunk Kolozsvárott Osváth Enikő pszichológus társammal 2015. februárjától. A csoport terápiás jellegű, – de nem terápia! A megajánlott 160 óra másfél évet ölel föl, havi 10 órás blokkokban (péntek du.-tól szombat du. –ig) Létszámkerete 10-14 fő. A jelentkezőkkel az indítást megelőzően személyes mélyinterjút készítünk. A zárt csoport szerződéses keretek között, a Romániai J.L. Moreno Pszichodráma Társaságnál bejelentve működik. Arra kérlek, hogy beszélgetős- vagy lelkigondozotti köreitekben továbbítsátok ezt a önismereti lehetőséget! A csoportdinamika érdekében barátok, társkapcsolatban élők, alá-fölérendeltségi viszonyban lévők együtt nem jelentkezhetnek. A terápiás jelleg miatt pedig minden egyéb külső segítő kapcsolatot fel kell függeszteni a csoportműködés idejére. Megkeresés esetén személyes és részletes tájékoztatást biztosítok. Elérhetőségem: kabaif@yahoo.com, mobil: 0740-061-943
Köszönettel és szeretettel:
Kabai Ferenc

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: